Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2011 18:02 - Кариери- за нашата цена
Автор: vaness Категория: Бизнес   
Прочетен: 901 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.04.2011 22:01


Kак да определим правилно цената си? Получаваме ли реалното (заслужено) заплащане  на работното място? Искаме ли повече? Заслужаваме ли повече?

Днес се заговорих с един колега, който се оплакваше от работното място и по-точно, от това, че му се плаща по-малко отколкото заслужава. Попитах го защо не си намери по-добре платена работа. Той каза, че си е търсил, но не успял. Предполагам, че се е отказал.

Доста от нас често се чувстват ощетени и пренебрегнати на работното място, поради липсата на пропорционалност между заплащане и свършена работа т.е. това, че работим повече отколкото се изисква от нас (пожелание или не), не винаги означава по-добро месечно възнаграждение. Ако това ще подейства успокоително- това е валидно за целия свят. Има едно умение обаче, което може да ни спечели доста дивиденти и да ни помогне да се чувстваме добре и да се развиваме пълноценно на работното място. Това често е и разграничителната линия между добре платените служители и останалите, както и между финансово успелите хора и средностатистическия човек.

Умението да водим преговори и да се адаптираме спрямо средата (грубо казано-„котираме”)

Умението да водим преговори и да се адаптираме със сигурност е едно от основните качества, необходими за привличането на по-високо заплащане за нашите знания и умения.Това умение абсолютно и задължително включва един много важен фактор- да си знаем и отстояваме цената (да не се подценяваме). От друга страна, липсата на това умение може да подбие цената ни и ние реално да получаваме по-малко за нашите знания и умения. Ето няколко трика относно това, как можем да успешно да водим преговори, за да изстреляме самите себе си напред в кариерата:

1.      Увеличете човешкия си капитал

“Човешкият капитал е стойността на доходоносния потенциал, въплътен в индивидите, включващ както вродените им способности и талант, така и образованието и придобитата квалификация.” (източник: www.trudipravo.bg)

С две думи, за да увеличим човешкия си капитал е необходимо да инвестираме в себе си под формата на курсове/занятия за увеличаване на знания, умения и квалификация. Тази инвестиция се възвръща изключително бързо под формата на бъдеща, по-висока заплата, понеже в 21 век нещото, което се заплаща все по-високо са знанията и уменията, подплътени с доказателството за тях (дипломи, сертификати и пр.)

Ако не желаете да посещавате курсове, започнете да учите сами. Интернет е пълен с самоучители (по езици, курсове/книги за личностно израстване, за компютърни програми и пр). Не разчитайте някой да ви гони за домашна и да ви пише двойки;) Започнете сами- защото го искате и заслужавате.

2.      Разнообразете изворите си на доходи

Не разчитайте единствено на редовната си работа. Намерете начини да печелите странични доходи – активни или пасивни. По този начин ще бъдете сигурни, че, ако по стечение на обстоятелствата загубите редовната си работа- няма да изпаднете в отчаяние, ще има на какво да разчитате.

Само интернет е пълен с начини за изкарване на повече пари – направете си безплатен сайт, ако имате идея за собствен бизнес; ако знаете допълнителен чужд език- давайте уроци или правете преводи от вкъщи; създайте си блог или среда и пишете за това, което ви харесва да вършите, за хобито ви, запознайте се с хора, които споделят вашите виждания, хобита, страсти. За два месеца ще се почувствате коренно различно и в един момент ще усетите как реално получавате доходи от удоволствията си. Два месеца не са много време- пробвайте.

3.      Избягвайте отчаянието

Т.е. избягвайте ситуациите, в които нямате избор.

Представете си, че по стечение на обстоятелствата оставате без редовни доходи за 3 месеца. В края на тези 3 месеца, голяма част от нас биха се съгласили на каквото и да е заплащане- само и само да имаме някакъв доход.

За да не се стига дотук, освен идеите по-горе, ако можете отделяйте (дори и минималната сума) всеки месец като спестявания. Така „кътайки” малко по малко, в бъдеще ще можем да си дадем времето за отстояване на правата и цената, което от своя страна няма да доведе до пропуснати ползи в бъдеще.

 

Приемете знанията си като качествен продукт, а вие сте маркетинговата агенция, която се е заела с рекламата и успешната му продажба:)

Хубав ден!



Тагове:   цена,   кариера,   пари,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vaness
Категория: Други
Прочетен: 11548
Постинги: 4
Коментари: 2
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930